Vintage Jaeger Lecoultre

Een tijdje geleden kreeg ik een unieke opdracht binnen voor een speciaal horloge. In dit artikel vertel ik graag wat meer over de opdracht, de vintage Jaeger Lecoultre en natuurlijk het eindresultaat!

Toen ik net begon met het maken van horlogebanden kwam ik in contact met Eric. Eric is een groot fan van horloges en vintage horloges in het bijzonder. Hij gaf aan een prachtige Jaeger Lecoultre te bezitten maar met een bandje die tekort deed aan het horloge. Dit zorgde ervoor
dat Eric het horloge niet veel droeg en dit is erg zonde van zo’n uniek horloge. De wens was dat de band goed aansloot bij de kast. De band moest het horloge eer aan doen maar nog wel de aandacht vestigen op het horloge.

Jaeger Lecoultre MemovoxKrokodillenleer horlogeband voor Jaeger Lecoultre

Het horloge waar het om ging is de Jaeger Lecoultre Memovox. Het horloge kwam uit in 1950 en was één van de eerste horloges met een
alarmfunctie! Door een aparte draaikroon was het alarm in te stellen.

Dit model is vernoemd naar het latijnse ‘memor’ (herinneren) en ‘vox’ (stem), en betekent dus
de stem die herinnert, een passende naam voor dit horloge. Leuk detail;  Charlie Chaplin kreeg een Jaeger Lecoultre Memovox  cadeau toen hij in 1953 naar Zwitserland verhuisde.

Zoals te zien op de foto’s heeft het horloge een gouden kast met zilveren wijzerplaat. Jaeger Lecoultre is natuurlijk één van de meest toonaangevende horlogemerken en staat bekend om de uitzonderlijke kwaliteit en vakmanschap. Deze eigenschappen hield ik in mijn achterhoofd bij het maken van de band.

Het resultaat

Voor de leersoort heb ik gekozen voor krokodillenleer. Dit bijzondere leer sluit goed aan bij het tijdloze imago van Jager Lecoultre.

Bij zonlicht krijgt het donkerbruine leer een warme gloed. Samen met de gouden kast die eenzelfde gloed krijgt bij licht is dit een ideale combinatie. Om ervoor te zorgen dat de band niet te opvallend werd is er gekozen voor een zelfde kleur draad, waardoor de aandacht wel gevestigd blijft op het geweldige klokje.
Ik heb deze band met veel plezier gemaakt en ben erg blij de kans te hebben gekregen een band te maken voor zo’n uniek horloge!

Ben je benieuwd wat ik nog meer heb gemaakt? Neem eens een kijkje in mijn portfolio

Pieter Jelle Zaaijer